zondag 16 december 2012

Kookles in Sri Lanka

Afgelopen weken bezochten we Sri Lanka. Het nationale gerecht is Rice and Curries. Dat hebben we heel vaak gegeten en we hebben ook kookles gehad van een familie in Galle.

Rice and curries is een soort rijsttafeltje. Bij de witte of rode rijst worden er verschillende gerechtjes geserveerd. In ieder geval dahl, dat is een currie van rode linzen, en een aantal groentegerechten. Eventueel ook vlees, kip of vis.

Alle curries worden gemaakt met kokosmelk. Daarvoor moet je een kokosnoot doormidden hakken, het kokosvlees raspen met een speciale rasp en het raspel kneden met water. Dat zeef je en dan heb je dikke kokosmelk. Het raspel kun je dan nog een keer met water kneden en dan krijg je dunne kokosmelk. Beide soorten melk worden aan de curries toegevoegd.Verder gaan er overal verse groene pepers, verse currieblaadjes, gedroogde rode peper, rode ui, knoflook en een specerijenmengsel door. En curcuma (geelwortel).

De uitgeperste kokosrasp is de basis voor het bijgerecht Sambol. In een grote vijzel wordt het gestampt met ui, veel rode peper en specerijen. Op het laatst gaat er limoensap bij.

Na omgeveer twee uur staat er dan een feestmaal op tafel!