maandag 30 juli 2012

Frambozentaartje

Zaterdag op de biologische markt zag ik bij de kraam van Schaapachtig een framboosje op de ricotta liggen. Ik had net frambozen gekocht bij de buurkraam, die van Raspberry Maxx. Dat bracht me op het idee voor een lekker taartje met ricotta en frambozen. Zondag bakte ik er drie: eentje voor G. en eentje voor mij en eentje voor buurvrouw N. die een lekker toetje altijd erg kan waarderen.

Voor de korst van de taart gebruikte ik het recept van Harde Wener taart uit het onvolprezen werkje “Gasovengeheimen” Mijn moeder kreeg dat in de vijftiger jaren bij haar Etna gasfornuis. Ik gebruik het nog altijd voor basisrecepten voor gebak.

Ik nam bruine basterdsuiker in plaats van witte en oranjebloesemwater ipv citroenschil. De schillen van alle citroenen in huis liggen namelijk in de wodka om limoncello te maken. Of ze zitten nog aan de citroenen die ik in het zout heb gezet om Marokkaanse zoute citroenen te maken.

De groenteman had zaterdag prachtige grote citroenen met een dikke schil voor de limoncello en leuke kleine citroenen voor de ingemaakte citroenen. Het sap van de grote citroenen gebruikte ik bij het inleggen van de zoute citroenen en een beetje in de mayonaise voor bij de artisjokken.

Frambozentaartjes:

Deeg:

50 gram bloem

20 gram bruine basterdsuiker

35 gram koude roomboter

¼ theelepel bakpoeder

Snufje zout

Druppeltje oranjebloesem water

Vulling

50 gram (schapen)ricotta

3 theelepels vloeibare honing

Doosje frambozen

Deeg: Meng de droge ingrediƫnten en snijd de boter in hele kleine stukjes. Doe het smaakje en het zout er door. Kneed (met een koele hand, zegt Gasovengeheimen altijd) een samenhangend deeg. Druk het uit in ingevette taartvormpjes of iets dergelijks. Ik gebruikte ramequinbakjes. Op de bodem met een kleine opstaand rand. 15-20 minuten bakken bij 180 graden (gewone gasoven).

Even laten afkoelen en dan met en mes eruit wippen.

Vulling Vullen met wat ricotta. Honing erover druppelen en dan zoveel mogelijk frambozen erop leggen.

zondag 22 juli 2012

Wat is het ?(2)

Een kleine twee jaar geleden heb ik u al bericht over de uitleg die ons Stadsdeel bij een picknicktafel geeft. Ondertussen staat er een nieuw bord. De loofboom is vervangen door een naaldboom en er staat niet langer een voorbeeldpicknicker op afgebeeld. Dat geeft dus gelijk misverstanden, want deze toeristen kennen geen Nederlands. Ze gebruiken de bank daarom totaal verkeerd!
Even verderop staat er nog een bank. Hier is de uitleg beperkt tot een gestileerde afbeelding van de werkelijkheid. Geen tekst. Ook hier een naaldboom, die enigszins vervreemdend werkt in een omgeving met louter populieren. Desalniettemin heeft een tweetal senioren de functie van het object wel begrepen.

Hieronder nog even de drie borden op een rij: het oude bord met voorbeeldpicknicker, het nieuwe met tekst en het minimalistische bord verderop.

zondag 1 juli 2012

Lauwwarme salade Hippolytushoeve

Van het weekend waren we weer in het mooie noorden. Onze groente halen we daar altijd op de Hippolytushoeve, het biologische bedrijf van Willem en Marianne.

We kochten zaterdag voornamelijk groente van hun eigen land: de eerste tuinboontjes, heerlijk knapperige worteltjes, sla en verse uitjes. Marianne knipte een bosje bonenkruid af voor bij de tuinboontjes en de borage stond prachtig te bloeien, daar konden we wel een paar bloemetjes van krijgen.

Met maftoul, een grove soort couscous uit de Wereldwinkel werd het een heerlijke lunchsalade. Ipv van maftoul kun je ook gewone couscous, quinoa of burghul gebruiken.

Voor 2 personen 150 gram maftoul (Palestijnse couscous)

500 gram jonge tuinbonen in de dop

8 worteltjes

1 verse bosui

4 takjes vers bonenkruid

3 lepels olijfolie

Sap van een hele citroen

Beetje fijn zeezout met kruiden

versgemalen peper

Een paar boragebloemetjes, 2 halve plakjes citroen en een takje bonenkruid om te garneren

4 grote bladen sla “Wonder der vier jaargetijden” om de salade op te presenteren.

Dop de tuinboontjes en kook ze kort in een beetje water. Spoel ze kort af met koud water als gaar genoeg zijn. Dat stopt het kookproces, zo worden ze niet te gaar.

Borstel de worteltjes schoon en snijd ze schuin en stukjes van 3 centimeter. Snijd het uitje fijn. Stoof ze samen in een lepel olijfolie, sap van een halve citroen en een beetje water ook net gaar. Giet het teveel aan vocht af als dat er is.

Kook de grove couscous in anderhalf maal zoveel water 5 minuten en laat dan 10 minuten staan. Het water moet dan opgenomen zijn. (gebruik je een ander graanproduct, volg dan de gebruiksaanwijzing op de verpakking) Roer er de olijfolie, het sap van de andere halft van de citroen, het zout en de peper door. Laat een beetje afkoelen. Doe er dan drie fijngesneden takjes bonenkruid door, de tuinboontjes en de worteltjes en ui.

Was de slabladeren vier maal in ruim water (want er zit veel zand in) en droog ze. Leg de slabaderen op of in een schaal. Schep de salade nog eens om en proef of er nog iets bij moet. Schep de salade op de slabladeren en garneer met en takje bonenkruid en een paar boragebloemetjes.