woensdag 1 juni 2011

Recept voor staatssecretaris Bleker

De zomer is dit jaar erg vroeg en datzelfde geldt voor de komkommertijd. Net nu Pauw en Witteman op reces zijn gegaan en we weer maandenlang om elf uur gekneveld worden door dat EO-duo met als sidekick de Here Jezus in de gedaante van Arie B. is de komkommercrisis losgebarsten. Daar wil ik geen grapjes over maken, want het is niet niets, vijftien doden en honderden zieken waarvan er een aantal misschien blijvende schade aan hun gezondheid hebben opgelopen. Alleen zijn komkommers hoogstwaarschijnlijk niet de oorzaak. En zeker niet de Holländische Gurken, die nu massaal door de Duitsers worden gemeden. Net als de voormalige Wasserbomben, die net weer een beetje gerehabiliteerd waren en de paprika’s die kennelijk in hetzelfde rijtje thuishoren. Enorme strop voor de telers natuurlijk en Bleker geeft hen steun, maar roept ook de gehele Nederlandse bevolking op de komende week extra veel komkommers, tomaten en paprika’s te kopen. Nu wil het gelukkige toeval dat we een heel mooi warm lang weekend krijgen, dus ik zou zeggen, maak gazpacho! Een heerlijke koude Spaanse (!) soep van komkommer, tomaten, paprika en ui. Deels gepureerd, deels in blokjes. De blokjes groente kun je erdoor doen of apart serveren, zodat iedereen die naar eigen smaak kan toevoegen. Wat goede olijfolie en azijn er door, beetje knoflook, peper en zout. Blokjes gebakken brood erbij om er op het bord door te doen. Goed koud serveren. Eet smakelijk!

De oorzaak van de EHEC-besmetting is vooralsnog dus een raadsel. De bron ligt in Hamburg. Tja, dan denk ik natuurlijk toch gelijk aan…